童年偶像 卡卡宣報退役!重溫5件佢鮮為人知嘅往事 – Men|Go idea

童年偶像 卡卡宣報退役!重溫5件佢鮮為人知嘅往事 – Men|Go idea

效力美職聯奧蘭多城,現年35歲嘅卡卡,喺上禮拜日主場對哥倫布F.C.嘅一場比賽後,宣佈唔會再跟隨球隊參加下一場職業聯賽,間接話俾球迷聽佢正式退役。卡卡嘅光輝歲月相信好多球迷熟過我,所以今日唔講歷史,講下關於佢嘅5件趣事~

1. 「卡卡」只喺一個花名

twitter.com/Football__Tweet‏

原來「卡卡」只喺花名,佢全名叫列卡度.伊斯岡.度斯山度士(Ricardo Izecson do Santos),只不過因為佢細佬發唔到Ricardo個音,成日叫佢做CaCa(巴西語作大便),跟住演演下成為咗今日嘅Kaká喇。

2. 卡卡唔喺踢波先

pinterest.com

原來卡卡細個喺打網球先,不過佢最後選擇咗足球作重點培訓,如果佢當時改變決定,今日我哋睇到嘅可能喺一個網球球皇。

3. 提早結束運動生涯

Goal.com

18歲個年,卡卡正值渡假,喺游泳池游水個陣發生咗意外,搞到脊柱骨折,身體出現麻痺。好彩佢最後完全康復,仲喺19歲個年帶領球隊聖保羅贏得2002巴甲聯賽冠軍,嗰年佢22場比賽就入咗10球,拎咗巴西足球先生,仲得到AC米蘭嘅垂青。

4. 「花生」足球先生

Sahara_sports

03年卡卡加盟AC米蘭,費用只喺850萬歐元。估唔到用蔗渣價錢買返嚟嘅卡卡,竟然打出燒鵝嘅味道,03年到08年五年內幫AC米蘭贏盡各大錦標,佢自己都兩次榮獲意甲年度最佳球員同07年世界足球先生,而嗰年更喺10年來唯一一次金球獎唔喺頒俾美斯或者C朗嘅一年。難怪卡卡經理人沙維奧(Silvio Berlusconi)回顧呢單傳會個陣都話:「花生價!」

5. 老婆喺青梅竹馬

wolexis.com

 

卡卡老婆樣靚身材又正,真喺羨煞旁人!

Fanpop

紅裙Look一樣咁索!

superwags.com

同美斯一樣,卡卡嘅青梅竹馬、初戀情人兼老婆都喺同一個人(可能因為佢信教嘅關係),老婆卡露蓮(Caroline Celico)喺巴西知名歌手、教會牧師同社交界名人,仲幫佢生咗個仔盧卡同個女伊沙貝拉。不過美斯嘅婚姻依然美滿,前日仲生咗第3胎,卡卡喺15年就同老婆離婚。

有傳卡卡退役後會試吓學法國球皇施丹一樣掌起帥印,如果事成,佢喺不久可能會重返米蘭執教。

同場加映:2016世界盃卡卡爆贏美斯 –

卡卡 IG:Ricardo Kaká


Related Posts

英超又排第一!球員身價升幅榜,沙拿差不多升了一倍!– Men 男人墟|Go idea

英超又排第一!球員身價升幅榜,沙拿差不多升了一倍!– Men 男人墟|Go idea

過去半年,歐洲五大聯賽身價上漲最多的球員是誰?著名足球數據統計機構CIES給了答案。 Related

米勞列要走?利物浦出4000萬搶英國門神,阿仙奴都想爭!– Men 男人墟|Go idea

米勞列要走?利物浦出4000萬搶英國門神,阿仙奴都想爭!– Men 男人墟|Go idea

據《每日鏡報》報導,利物浦想以4000萬鎊鎖定史篤城門將積克巴特蘭。 Related



男人墟